Dashofer Affiliate Program
Rezerviraj online

nedjelja, 7. listopada 2007.

Moderna teorija sistema 4 - 4 - 2

Za vrijeme dominacije sistema 3-5-2 na nogometnim stadionima, sistem 4-4-2 je bio njegov jedini konkurent. Arigo Sacchi trener Milana donio je novu verziju sistema 4-4-2 u svijet nogometa kasnih 80 godina. Rana preobrazba 3-5-2 u 4-4-2 počela je nakon Europskog prvenstva 92 godine. Mnogi timovi talijanske Serie A počeli su igrati moderni 4-4-2 kao i talijanska nogometna vrsta.
Poslije Svjetskog prvenstva 94 godine, moderni 4-4-2 postao je svjetska vodeća formacija. Postoje različite verzije ovog sistema koje su prilagođavane sadašnjim zahtjevima igre i timskoj strategiji i igračima.

Različiti dijelovi igrališta
Prije nego što krenemo na teorijske aspekte 4-4-2 sistema, pogledajmo podjelu igrališta na dijelove.
Kao što je ilustrirano na slici 1. nogometno igralište dijeli se na 3 dijela poprečno (dio A) i 3 dijela uzdužno (dio B).

Image
U dijelu A, defanzivna 1/3 je najvažniji dio obrane. Svi principi obrane primjenjuju se u tom području. Sredina 1/3 je područje pripreme napada i dio gdje vezni igrači pokrivaju prostor prilikom obrane. Napadačka 1/3 je dio igrališta gdje timovi primjenjuju principe napada.
Trećine u dijelu B su dvije vrste, centralne i bočne. Centralni dio je najvažniji dio koji obrambeni igrači moraju pokriti za vrijeme obrane. Bočni dijelovi su od druge važnosti. U napadu napadači koriste bočne pozicije, da bi izvukli obrambene igrače iz sredine. Također bočne 1/3 se koriste za ubacivanje lopte u kazneni prostor (centaršutevi), gdje obrambenim igračima nisu dozvoljene pogreške.
Poslije miješanja dijela A i B, dobivamo podjelu na slici 2. Kop što je ilustrirano, na slici vidimo 9 zona.

Image
Obrambeni igrači

Razlikujemo dvije vrste: bočne i centralne.
Bočni:
Napadačke zadaće: Kao što se vidi na slici 4. bočni obrambeni igrači idu naprijed na napadačku 1/3 protivnika.
Obrambene zadaće: Igrači se vraćaju na svoja osnovna mjesta zbog principa koncentracije.

Image
Slika 4.

Centralni:

Napadačke zadaće: Centralni braniči su prvi napadački dio tima. Prije svega napadačke zadaće su im da zajedno sa igračima sredine sudjeluju u kreiranju napada. Zbog manjka prostora u sredini, obrambeni igrači se smatraju kao glavna pomoć igračima sredinu u napadu.
Centralni braniči imaju važnije uloge u napadu kao kreatori, od bočnih koji samo sudjeluju u napadu. Centralni braniči određuju smjer napada.

Image
Slika 5.


Obrambene zadaće: Njihove obrambene zadaće variraju od sistema igre. Njihove kretnje se vide na slici 6 ovisno o
sistemu sa ili bez korekcije.

Image
Slika 6.

Igrači sredine

Kao i kod obrambenih igrača postoje dvije vrste igrača sredine: bočni i centralni.
Centralni:
Napadačke zadaće: Uobičajeno, jedan od centralnih igrača je kreator igre, dok mu drugi pomaže. Kao što se vidi na slici 7 ova dva igrača nadopunjavaju jedan drugoga.

Image
Slika 7.

Kao što se vidi na slici 7. centralni branič (svijetlo plavi) određuje smjer napada dodajući lopte bočnim braničima (tamno plavi) ili centralnim igračima sredine. Centralni igrači sredine ( crveni i sivi) imaju različite zadaće. Crveni je odgovoran za dodavanje dugih lopti na stranu (40 - 50 metara dodavanja) ili naprijed, dok drugi (sivi) dodaje lopte između protivničkih
igrača (uobičajeno 20 ili 30 metara).
Obrambene zadaće: One se vide na slici 8. Jedan od njih ometa protivničkog igrača sa loptom da bi dao vremena svojim obrambenim igračima da formiraju obranu. Drugi pokriva kritično područje između centralnih braniča kao što se vidi na slici 8.

Image
Slika 8.
Bočni:

Zadaća bočnih igrača sredine je da asistiraju centralnim igračima sredinu i bočnim braničima.
Napadačke zadaće: Kao što se vidi na slici 9, bočni igrači sredine nastoje da uđu u središnju 1/3 da otvore prostor bočnim braničima za sudjelovanje u napadu.
Oni također pomažu centralnim igračima sredine ili idu u napadačku 1/3. U tom slučaju se pomoćni napadači.

Image
Slika 9.


U nekim timovima oni su odgovorni za ubacivanja sa strane (centaršuteve) u protivnički kazneni prostor. U drugim pak timovima djeluju kao napadači kada jedan od napadača ide u završnicu. Ova situacija će biti objašnjena u napadačkim
zadaćama napadača.
Obrambene zadaće: Osnovna im je zadaća da pokrivaju bočne 1/3 igrališta, pomažući bočnim braničima i popunjavajući prostor između bočnih centralnih igrača (slika 10).
Oni također potpomažu centralne igrače sredine. Kao što je prije spomenuto, borba u sredini je najvažniji element u današnjem nogometu.

Image
Slika 10.

Napadači

Najčešća formacija napadača je da djeluju kao centralni napadači.
Napadačke zadaće: Njihove zadaće ovise o ideologijama trenera. Uobičajeno je da napadači koriste prostore između protivničkih obrambenih igrača. U nekim timovima su zaduženi za završnicu u protivničkom kaznenom prostoru. U ovom slučaju bočni igrači sredine djeluju kao napadači i idu u završnice. Ova situacija je pokazana na slici 11, dio C.

Image


Nema komentara:

Besplatne eNovine